V Jílovém byl pokřtěn průvodce po hornických památkách

13. 2. 2019

Regionální muzeum v Jílovém u Prahy se stalo v úterý 12. února svědkem výjimečné události – proběhl zde křest unikátní publikace Hornické památky České republiky.

„Naše země, náš národ je s hornictvím spojený - od počátků naší státnosti až po 20. a 21. století. Nebyli jsme dobyvatelé, kolonizátoři, stavěli jsme na bohatství, které jsme rvali vlastníma rukama a vlastním umem z lůna naší země. Již dávno není naším živým dědictvím jen soubor hornických památek, ale i celá specifická kultura – jazyk, zvyky, tradice, písně, spolková činnost. Mnohdy se dnes na význam hornictví pro naši zem zapomíná. Jsem hrdý na to, že mohu být při křtu tohoto nádherného průvodce, který dokumentuje stovky hornických památek, je to důležité nejen pro současnost, ale i pro budoucnost. Chtěl bych autorům za jejich záslužnou činnost poděkovat,“ ocenil knihu předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Autorská dvojice, Jaromír Zelenka a Roman Živor na 660 stránkách průvodce prezentují zajímavá data o řadě technických památek, průvodce je doplněn i 832 fotografiemi.   Úvodní část tvoří stručná historie hornictví, hlavní část zabírá popis jednotlivých lokalit. Nechybí ale ani slovníček hornických výrazů, seznam další doporučené literatury a místopisný rejstřík.

Průvodce se zaměřuje na zpřístupněné doly,  hornické skanzeny, hornická muzea, muzea s hornickými expozicemi, technické hornické památky, pozůstatky po hornické činnosti i naučné hornické stezky i památníky. Důstojné místo v průvodci má samozřejmě i Středočeský kraj.

Knihu, která je určena široké veřejnosti, zejména pak zájemcům o montánní a zážitkovou turistiku, zájemcům o hornictví, geologii, historii a vůbec o památky, vydalo v roce 2019 nakladatelství Academia.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj