V Rakovníku skončily Holky

28. 1. 2019

V Nové síni pod Vysokou bránou Rabasovy galerie proběhla v neděli 27. ledna derniéra výstavy děl Martina Velíška „Holky“ obohacená o komentář samotného autora.

„V době, kdy pod vlivem různých kampaní o kráse a reklam hledáme dokonalost, nachází autor krásu v přirozené, skutečné nedokonalosti. Nezajímá ho samotná nahota, středobodem pro autora není erotika, ale osobní příběh každé z dívek. A právě ty příběhy a osobní komentáře autora dávají výstavě další rozměr,“ ohodnotil akci předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Vzory pro obrazy nebyly „modelky“, ale skutečné postavy – s modřinami na těle, pihami, špinavými dlaněmi, brýlemi či opálenými plavkami anebo na dalších obrazech postavy plnoštíhlé a s bruslemi na nohou. Mimo aktů byl totiž prezentován i cyklus kreseb Bruslařky, který je výtvarným dialogem padesátiletého autora s cyklem kreseb Lyžaři Martina Velíška (narozeného v roce 1963).

Akademický malíř Martin Velíšek absolvoval Akademii výtvarných umění v Praze a zaměřuje se na malbu, kresbu, grafiku, věnuje se příležitostně ale i obalovému designu. Za svou práci získal mimo jiné Cenu nadace na podporu současného umění „Jelinek Stiftung“, cenu Grafika roku Interkontakt grafik, Hlavní cenu na Intersalonu AVJ, Grand prix, Salon s´art du Pays fertois, France, či Obal roku nebo World Star za obalový design.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj