Dolejš na ČT: Jedná se o příjem a příjmy se běžně zdaňují. Pokud církvi byla poskytnuta výhoda daňové úlevy, tak to je politické rozhodnutí, to není nárok

24. 1. 2019

Poslanec za KSČM Jiří Dolejš byl ve středu 23. ledna hostem pořadu České televize 90 ´ČT 24. O schválení zákona o zdanění církevních restitucí, který předložila KSČM, diskutoval s poslancem J. Maškem (ANO 2011), poslancem M. Výborným (KDU-ČSL) a generálním sekretářem Ekumenické rady církve  Petrem Janem Vinšem.

Na dotaz moderátora Jiřího Václavka, o jakou přesnou částku jsou finanční náhrady církevních restitucí předražené, Dolejš odpověděl.

"Upřímně řečeno, nám nejde o přesnost toho vzorečku, protože se nedomníváme, že ten výsledek je určen kalkulací. My se domníváme, že probíhala jistá, v podstatě skoro 20 let trvající politická licitace, jak se ukončí ten vztah státu a církve po roce 89. Já si pamatuju, když se o těchto věcech jednalo za vlády Miloše Zemana, když byl ministrem kultury Pavel Dostál, kde se jednalo řádově o významně nižší částky a jak postupoval čas, ale jak se i objevila, řekněme, politická reprezentace, která byla požadavkům církví vstřícnější, tak ta částka rostla. Takže já to beru jako výsledek určité politické licitace, který je vnímán společností jako přeceněný, kdy lze vytvářet alternativní kalkulace, některé tady byly zmíněny, jak jsem poslouchal, to znamená, například srovnání těch cen pozemků. Když to vydělíme na metr či hektar. V každém případě si myslím, že meritum toho, proč jsme udělali tento krok, je to, že se jedná o příjem a příjmy se běžně zdaňují. Pokud církvi byla poskytnuta výhoda daňové úlevy, tak to je politické rozhodnutí, to není nárok a politické rozhodnutí se samozřejmě dá změnit. Pochopitelně nesmí fungovat retroaktivně."

Více v záznamu na ČT - https://www.ceskatelevize.cz/porady/11412378947-90-ct24/219411058130123/...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
ČT24