Dantom Bohema v Berouně

18. 1. 2019

Ve čtvrtek 17. ledna proběhla v berounském Muzeu Českého krasu vernisáž výstavy Dantom Bohema, která představila práce berounského výtvarníka Tomáše Šmejkala a fotografie Daniela Kreissla.

„Mnozí podvědomě hledáme pábitele i po celý život, mnozí jezdíme do Kerska, čteme Hrabala i hltáme Hrabalovy filmy. A přitom jsou pábitelé často i mezi námi, máme je přímo před sebou. Jsem rád, že tu pábitelskou atmosféru může nabízet i naše berounské muzeum,“ podělil se o dojmy z výstavy předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

První společná výstava autorů je zaměřena především na realistické akvarely přírodnin a malířsky komponovaná fotografická zátiší. Díla vznikala při společných výletech do přírody; že tvoří jedinečný komplet, je na výstavě ostatně vidět na první pohled.

Tomáš Šmejkal patří stejně jako jeho otec k předním výtvarníkům Berounska. Od svého otce zdědil nejen lásku k přírodě, ale i k malování. Jako obdivovatel Rembrandta vytvořil desítky kopií figur z jeho slavných maleb. Dokumentoval kreslířsky i případy z patologického oddělení nemocnice na pražském Karlově náměstí, které se staly součástí učebnic a kriminalistických spisů.

Daniel Kreissl je fotografický experimentátor, který vyvinul metodu paraciálního osvícení, která spočívá v expozici potmě dlouhým časem. Přitom osvětluje baterkou pouze vybrané objekty nebo jejich částí. Metodu aplikuje i na krajinu, kde zachycuje neopakovatelné momenty. Jak sám říká, hledá to, co není vidět.

Čtvrteční vernisáž uvedla i pedagožka, překladatelka a kurátorka Eva Čapková, která dílo Šmejkala a Kreissla představila v hrabalovských souvislostech. Nechyběla ani hudební část – ze stařičkého gramofonu zazpíval italský tenorový mistr Enrico Caruso.

Výstava bude v Muzeu Českého krasu k vidění do 3. března 2019.