Z pokladů Rytířů mělnických

13. 1. 2019

V Regionálním muzeu Mělník je možné od soboty 12. ledna vidět výstavu scénických rekvizit a vybavení skupiny historického šermu Rytíři mělničtí.

„U výstavy o Rytířích mělničtích nejde jen o meče a dobové oblečení, ale i o věci každodenní potřeby. O odlesk atmosféry z historických akcí i o odlesk atmosféry ve skupině, která staví na kvalitním kolektivu i dobrých nápadech a stala se již nedílnou součástí kulturního života Mělnicka,“ ocenil Rytíře mělnické při vernisáži předseda středočeského výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Spolupráce Regionálního muzea Mělník s „Rytíři“ začala v roce 2018, vyústila v natočení zajímavých krátkých filmů z prostředí skalního obydlí Lhotka. Také tyto filmy, Bubáci a Poklad ve skalách, zaznamenaly na vernisáži výstavy uznalý potlesk účastníků.

Skupina historického šermu "Rytíři Mělničtí" byla oficiálně zaregistrována 6. 5. 2010. Zakládající členy nespojovala jen společná rodina a vztah k historickému šermu, ale i sounáležitost ke královskému městu Mělník. Tradiční akcí se již stala každoroční Bitva na Mělníku, skupina též zahajuje a vystupuje na Mělnickém koštu nebo na Mělnickém vinobraní. Natočila několik minifilmů dle vlastních scénářů, novým úspěšným projektem se stala Forbína Rytířů Mělnických, na které se vyprávějí veselé historky z natáčení a vystupování.