100.000 v Příbrami

20. 12. 2018

19. prosince se Hornické muzeum Příbram dočkalo dalšího letošního slavnostního okamžiku. Do areálu dolu Anna zavítal 100 000. platící návštěvník. Jubilejním návštěvníkem se letos stala žákyně 1. třídy ze ZŠ Kolovraty.

„Magickou hranici překonává Hornické muzeum Příbram již od roku 2007. Takové množství spokojených návštěvníků je uznáním nejen pestré a zajímavé nabídky expozic, výstav a programů muzea, ale i oceněním práce celého týmu pracovníků, kteří berou tuto činnost nejen jako svou práci, ale i jako poslání, jak to v kultuře často chodí,“ podotkl předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek, který za zřizovatele společně se zástupci města Příbram, státního podniku Diamo a Hornického muzea předal výherkyni drobné dary i speciální vstupenku.

Muzeum připravilo pro návštěvníky opět nádherný vánoční program. V Prokopské štole se mohli seznámit s tím, jak se v dolech pracovalo na Štědrý den. Nechyběla samozřejmě ani jízda důlním vláčkem k jámě hluboké 1 600 m, u které se nacházel vánoční stromek havířů, cesta směřovala i do vánočně vyzdobené světnice skromného havířského obydlí.

O kousek dále, v typickém hornickém domku z konce 19. století, děti zase překvapila vůně pečiva, lidové popěvky, tradiční výzdoba i um tvůrců lidových řemesel. Zde si mohly vlastnoručně vyzkoušet, jak se dělají vánoční papírové a korálkové ozdoby, pečou perníčky, zdobí svaté obrázky nebo se vyrábějí figurky k betlému - chlebáčci. A také si zazpívat koledy.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj