GASK vystavuje dílo Šalouna

19. 12. 2018

Od 28. října je v Galerii Středočeského kraje k vidění jedinečná výstava Šaloun: Dotek osudu. Výstava, kterou GASK představuje část svých sbírek a současně připomíná sté výročí založení Československé republiky je zaměřena na odkaz jednoho ze zakladatelů českého moderního sochařství, národního umělce Ladislava Šalouna (1870–1946).  Sbírku galerie získala zejména v osmdesátých letech 20. století ze sochařovy pozůstalosti.

Obsahuje příklady vrcholné intimní plastiky přelomu 19. a 20. století, většinou ale spíše sádrové a hliněné studie a modely dekorativní a monumentální tvorby, která se projevovala ve veřejném prostoru na novostavbách a v pomníkových realizacích.

K vidění je třeba alegorie Vzkříšení národa, pomník Mistra Jana Husa na Staroměstském náměstí, různá ztvárnění oslavných symbolů nově vzniklého státu - návrh na pomník Osvobození a sjednocení, který měl stát před chrám sv. Ludmily na pražských Vinohradech nebo alegorie Matka vlast. Prostor dostaly i význačné osobnosti české kultury -např.  Svatopluk Čech, Antonín Dvořák, Jaroslav Vrchlický, Josef Ressel.

„Výstava je rozsáhlá, rozmanitá a jedinečná, jsem moc rád, že jsem si ji v klidu mohl prohlédnout. Určitě na návštěvu GASKu ale spěchejte, protože výstava trvá jen do 24. února,“ dodal předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek. Výstavu doplňuje i taneční vystoupení Milli N. Janatkové a Ley Švejdové, které bude k vidění i 26. ledna a 23. února.  

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj