V Rakovníku hodnotili vánočky

19. 12. 2018

V sále Dr. Spalové Muzea T. G. M. Rakovník proběhl v úterý 18. prosince již 21. ročník oblíbené předvánoční soutěže "O nejkrásnější a nejchutnější vánočku".

„Sama soutěž je zážitek nejen gurmánský, vždyť ochutnává nejen porota, ale po vyhlášení vítězů i účastníci, ale každoročně i kulturní a společenský. Kouzelnou přátelskou atmosféru doplňuje navíc i hudební program Křivoklátských hudců, kteří od srdce zazpívali koledy naše i koledy z východu či západu,“ ocenil akci předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek, který zasedl vedle starosty města Rakovník do pětičlenné hodnotící poroty.

V soutěži se posuzuje vzhled a samostatně chuť, soutěžící jsou hodnoceni ve dvou kategoriích – hospodyňky a profesionálové. Soutěžní pečivo se známkuje desetistupňovým systémem - vítězí vánočky s nejvyšším počtem bodů. Oceněna jsou pak první tři místa v jednotlivých kategoriích. Vítězové získávají diplom a drobný dárek. Akce je finančně podporována městem Rakovník.

Návštěvníci se také mohli seznámit s řadou betlémů - v Petrovcově výstavní síni muzea probíhá totiž výstava, ve které se představuje soukromá sbírka Tomáše Kapsy doplněná muzejními exponáty. Nechybí zde betlémy z přírodních materiálů - ze dřeva, z kukuřičného šustí, ze slámy i z paličkované krajky, ze skla či keramiky, betlémy perníkové nebo ze slaného těsta.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj