Největší zestátnění majetku všech církví provedl Josef II. Od té doby platilo, že církev je pouze správce majetku. Získávala majetek až později

13. 12. 2018

Vojtěch Filip a Stanislav Grospič byli v pátek hosty pořadů na ČT a Rozhlasu. Téma bylo Zdanění církevních restitucí.

"Já jsem přesvědčen, že ta náhrada představuje i náhradu majetku, který nikdy církev nevlastnila. Já nezpochybňuji tu část majetku, 
kterou církev měla ve vlastnictví, protože jí získala darem, protože jí získala například tím, že něco nakoupila. Ale není pravda, že všechen majetek byl majetkem církve. Největší zestátnění majetku všech církví provedl Josef II. Od té doby platilo, že církev je pouze správce majetku. Získávala majetek až později. Vraťme se do první republiky, vraťme se do modu vivendi. To znamená, že církev spravuje veřejný majetek. Ten majetek byl prohlášen za veřejný za první republiky a od té doby platila dohoda mezi církvemi a státem. Také Masaryk byl iniciátorem založení československé církve husitské, protože katolická církev nikdy nebyla národní církev. Dohoda byla o tom, že počet církevních hodnostářů se dohaduje se státem. A stát platí mzdy církvím," řekl Vojtěch Filip v Interview na ČT.

Záznam na ČT - https://www.ceskatelevize.cz/porady/10095426857-interview-ct24/218411058...

"Nikdo nezpochybňuje to, že existuje určitý majetek, který církve vlastnily, ale existuje také určitý majetek, který církve měly v držbě a ve správě a o tom se vedly spory už celou období prvé republiky a také existuje určitý majetek, který byl v držbě a správě církví a vedli se spory o tom," řekl Stanislav Grospič na ČT.

Záznam na ČT - https://www.ceskatelevize.cz/porady/10095426857-interview-ct24/218411058...

Ve Sněmovně existuje minimálně většina 101 hlasů, která zákon prohlasuje i v případě, že by Senát zákon zamítl. 
Poslanec věří, že ve Sněmovně existuje minimálně většina 101 hlasů, která zákon prohlasuje i v případě, že by Senát zákon zamítl. Většinu vidí Grospič v poslancích ANO, ČSSD, KSČM a SPD Tomia Okamury. Nevidím problém v tom, že komunistický zákon je v rozporu se smlouvami, které podepsal český stát s církvemi. „To je otázka jednání, já bych nepředjímal. Té vládě nic nebrání, aby o tom takto jednala a informovala církve, že je tu takový zákon.

Zdroj: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Komunista-Grospic-v-rozhla...
 

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM