S Čechy jsem skončil…

14. 12. 2018

V Památníku Lidice byla 13. prosince zahájena výstava Martina Zeta S Čechy jsem skončil. Už název, který připomíná domnělý citát Reinharda Heydricha 23. května 1942, čtyři dny předtím, než byl tento kat odstraněn v pražské Libni Kubišem a Gabčíkem, evokuje netradiční pojetí celé výstavy.

„Chodíme na výstavy, kde přijímáme dojmy z krásy, umění, kde se obohacujeme vnějšími pozitivními vjemy, chodíme ale i na výstavy, které provokují a nutí nás přemýšlet. Martinu Zetovi se to touto výstavou moderního umění určitě podařilo, já sám jsem si třeba uvědomil při čtení ručně přepsané Washingtonské deklarace, že už v této deklaraci naší nezávislosti z roku 1918 je deklarován cíl odluky církve od státu, což Masaryk započal realizovat velice brzy...“ poznamenal předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Výstavu zahájila po hudebním programu ředitelka památníku Martina Lehmanová, s postřehy a dojmy přítomné seznámila kurátorka výstavy Luba Hédlová a ke slovu se dostal i sám autor.

Výstava ukazuje některá díla i otce Martina, Miloše Zeta, třeba růži z Lidic, jejíž varianta stojí v centru Kladna, nejvíce je viditelný ale onen citát Heydricha, která je plasticky a zlatě umístěn na mramorové podlaze jako nápis na náhrobku. Zaujme jistě i nádherný pracovní stůl, který však je z Heydrichovy pracovny.  Přehled prezidentů republiky do roku 2000 doplňuje i výsledná koláž zobrazující jejich kompilát do podoby ideálního prezidenta. A největší pozornost budí ručně přepsané významné dokumenty, které formovaly osud našeho národa. Nechybí zmiňovaná Washingtonská deklarace, Mnichovská dohoda, Postupimská dohoda, Poučení z krizového vývoje, ale ani třeba Mírová rezoluce podepsaná v 50. letech právě v Lidicích. „Autor má pravdu i v tom, že názvy dokumentů často mechanicky používáme a málokdy vlastně známe, co všechno obsahují…,“ doplnil Štefek.