Památník národního útlaku a odboje má další unikát

14. 12. 2018

13. prosince se horní zámek v Panenských Břežanech dočkal slavnostního odhalení unikátního odlitku zdi ze dvora domu Porchester Gate v Londýně. Budova sehrála významnou roli v našem protinacistickém odboji, sídlila v ní naše zpravodajská služba a právě zde byla naplánována operace Anthropoid.

Akce se účastnila hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO 2011), radní pro oblast kultury a památkové péče Karel Horčička (ČSSD), předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek (KSČM), nechyběli ani váleční veteráni a hrdinové genmjr. Emil Boček, britský velvyslanec Nicholas Steward Archer nebo náměstek ministra kultury Alois Mačák (ČSSD).

Odhalená zeď byla vzápětí zasypána květinami, v kapli sv. Anny zazpívali žáci základní umělecké školy hymnu Spojeného království a hymnu České republiky, modlitbu pronesl kardinál Dominik Duka a atmosféru umocnil i koncert dobové hudby v podání Orchestru Septet plus.

Cihlová zeď z Porchester Gate je symbolem – je na pozadí známých fotografií Josefa Gabčíka, Jana Kubiše a dalších členů výsadku, kteří připravovali atentát na Reinharda Heydricha, jehož poslední cesta začala v roce 1942 právě v Panenských Břežanech.

Řečníci ocenili i práci ředitelky Oblastního muzea Praha-východ Hany Bílkové, která s podnětem přenést odlitek zdi přišla, i úsilí pracovníků odboru kultury a památkové péče krajského úřadu a podporu středočeské samosprávy – ti všichni nakonec záměr dovedli do úspěšného konce.

Odlitek je umístěn ve vestibulu horního zámku v Panenských Břežanech. Ten se za války stal sídlem státního tajemníka Karla Hermanna Franka. „Jsem moc rád, že se Památník národního útlaku a odboje, který jsme s využitím evropských fondů po mnoha peripetiích zrekonstruovali a otevřeli 1. dubna 2017, dále rozvíjí.  Spolu s Terezínem a Lidicemi tvoří určitý trojúhelník paměti národa, který by nám měl nejen hrůzy druhé světové války, ale i naše hrdinství a vzájemné souvislosti neustále připomínat. V areálu jsme zrekonstruovali i Santiniho kapli svaté Anny, zbývá již jen dodělat park,“ dodal Štefek.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj