V. Filip: Evropa dávno není bezpečná! Brusel opět zaspal

13. 12. 2018

Úterní vražedný atentát ve Štrasburku je jasným důkazem, že terorismus v Evropě je a žel i bude. Teroristé o sobě dali opět ostentativně vědět. Evropa již dávno není bezpečná a nikdo z evropských představitelů nemá situaci dostatečně pod kontrolou. Teroristé jsou jako časovaná bomba. Nikdo neví, kdy a kde znovu udeří. Někteří lidé se bojí cestovat, bojí se o rodiny a o své blízké. Vím to, protože mi dnes a denně píší lidé s obavou, co s námi bude. Nedivím se jim. Nikdo z nás je neumí uklidnit. Nemohu se totiž stoprocentně zaručit, že k dalším útokům již nikdy nedojde. Lhát nechci a nebudu.. Sami totiž nevíme, s jakou rozsáhlou teroristickou infekcí Evropa bojuje. Kolik pěšáků s migrační vlnou přišlo. Lidé logicky chtějí jediné - bezpečnou ČR a  Evropu. Zasloužíme si ji všichni! Brusel by měl proto okamžitě reagovat a začít řešit efektivní ochranu vnějších hranic Unie. To ale, žel, evropští politici a zejména byrokraté neumí a možná ani nechtějí.Lidé potřebují vědět, že nejen přes blížící se vánoční svátky se nemusí bát vyjít do ulic, navštívit vánoční trhy a užít si klid a pohodu se svými nejbližšími.

V poslední době se v ČR, především v kruhu politickém, rozmohl trend zakládání nejrůznějších vyšetřovacích komisí, které v řadě případů nepřináší  žádný prospěch. Možná bych se však zamyslel, zda bychom neměli založit speciální poslaneckou komisi, která by urgentně řešila bezpečností situaci v Evropě. Nemůžeme totiž čekat se založenýma rukama, až i u nás dojde k něčemu podobnému jako ve Štrasburku. Česká republika musí být připravena se případně bránit vlastní cestou, tedy začít si hlídat vlastní hranice. Není to sice úplně šťastná cesta. Rozhodně se však nedá opět čekat na bruselské byrokraty, až začnou konat. V minulosti jsme se totiž několikrát přesvědčili, že krom mlácení prázdné slámy a prostého tlachání jsme se od předních představitelů Unie ničeho nedočkali.

KSČM dlouhodobě bojuje za mír ve světě. Žel, mírová Evropa vypadá jinak. Proto musíme už konečně praštit do stolu a začít efektivně bojovat s terorismem a ochránit Evropany před podobnými útoky. Začít jsme přitom měli už včera!

Autor: 
Vojtěch Filip, místopředseda PSP ČR a předseda ÚV KSČM