Odcházení otce vlasti

12. 12. 2018

V Regionálním muzeu v Jílovém u Prahy byla 11. prosince zahájena výstava Odcházení Otce vlasti, která zakončuje několikaletý cyklus akcí věnovaných Karlu IV.

„Je symbolické, že s koncem roku, kdy si připomínáme 100 let od vzniku naší republiky, se věnujeme i jednomu z nejvýznamnějších panovníků našich dějin, který byl centrem pozornosti v roce 2016. Jen doufám, že s novým rokem nezapomeneme ani na kořeny naší republiky, ani na Karla IV.,“ poznamenal předseda středočeského výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek, který vernisáž spolu se zastupitelem Zbyňkem Coufalem navštívil.

Hlavní část výstavy se zaměřuje na rekonstrukci úmrtního lože Karla IV. Před 640 lety, 11. prosince 1378 totiž započaly pohřební slavnosti, které trvaly několik dní. Mimořádně jsou vystaveny i korunovační klenoty Karla IV. a atmosféru dotvářejí i netradiční obrazy z cyklu Králové a knížata zemí Koruny české.

Vernisáž výstavy byla obohacena i scénkami historických postav, po které následovala i pohřební hostina, do které se zapojili i návštěvníci.

Výstava potrvá do 3. února 2019.