Adventní neděle v Roztokách

10. 12. 2018

Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy ožilo druhou adventní neděli pestrým předvánočním programem. „Domácí, pohodová, vánoční, podnětná - tak bych shrnul dojem z akce v Roztokách. Pracovníci muzea připravili zajímavý program pro celou rodinu, od ochutnávky tradičních pokrmů přes workshopy až po komentované prohlídky výstav,“ ocenil muzejníky předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

V návštěvnickém centru bylo možné si vyrobit loutky, účastnit se animační dílny na téma Hvězda Betlémská nebo se podívat na projekci animovaných filmů z Roztoče.

Odpoledne proběhla i komentovaná prohlídka výstavy Historické vánoční ozdoby… tentokrát z Královédvorska s Lenkou Stehnovou z Městského muzea ve Dvoře Králové nad Labem. Tradice výroby ručně foukaných a malovaných skleněných ozdob se na Královédvorsku pojí se vznikem Sklářského družstva pro výrobu skleněných ozdob na vánoční stromky ve Zdobíně v roce 1931. Od tohoto roku se datuje nepřetržitá existence firmy Vánoční ozdoby, DUV-družstvo, jež působí ve svém oboru doposud. V dílnách ve Dvoře Králové a okolí byly vytvořeny tisíce ozdob různých tvarů, velikostí a dekorů, které zdobí vánoční stromky po celém světě. Kolekce ručně foukaných vánočních ozdob byly oceněny na světových výstavách v Bruselu v letech 1935 a 1958.

Komu se líbila výstava Prima sezóna, mohl se účastnit i přednášky Prima kabelky. V historickém sále se uskutečnily koncert smíšeného komorního pěveckého sboru Rosa a loutkové představení Sněhurka divadelního souboru Lokvar.

Program doplňovaly po celý den ochutnávky tradičního pokrmu z královédvorského regionu, které se připravovaly v zámecké kuchyni, vánoční trh, další drobné workshopy, občerstvení z Kavárny Kofííí, otevřeny byly též aktuální výstavy i stálé expozice.