Dlouhodobá podpora významných akcí má zelenou

6. 12. 2018

Středočeský kraj má poprvé seznam významných kulturních, společenských a sportovních akcí, které chce dlouhodobě podporovat.  Naplněn tak byl klíčový požadavek komunistů nahradit kritizované individuální dotace a nejistý systém grantů dlouhodobou podporou kraje vybraným aktivitám s potenciálem zejména v oblasti kultury a cestovního ruchu.

Mezi akcemi nechybějí festivaly vážné hudby – Talichův Beroun, Podblanický hudební podzim, Hudební festival A. Dvořáka, ale ani folklorní Tuchlovická pouť a Mělnický Vrkoč či Slánské jazzové dny nebo na folk/country zaměřená Porta v Řevnicích a na dechové orchestry soustředěný Kmochův Kolín.

Za významný je považován i milovický Votvírák, Le it Roll v oblasti elektronické hudby, benešovský festival City Live, multižánrové festivaly Krásná louka a Kutnohorské léto, festival Benátky filmových amatérů, Mladoboleslavský filmový festival, divadelní Popelka Rakovník nebo Otevřeno, literární Seifertovy Kralupy a Ortenova Kutná Hora.

Z historických slavností byly do seznamu zahrnuty Královský průvod z Prahy na Karlštejn, Královské stříbření Kutné Hory a Svatováclavská pouť i jízda.

Podporu získaly Dny lidové architektury, Mělnické vinobraní, Dobový letecký den v Mladé Boleslavi nebo soutěž Stavba roku Středočeského kraje.

Do seznamu se dostal i Skleněný jarmark v Centru sklářského umění v Sázavě, jedinečná akce Lodě na Labi nebo tradiční Slavnosti mistra Jana Husa na Krakovci.

A obdobné podpory se dočkala i řada sportovních akcí.

Unikátní seznam akcí schválila Rada kraje, páteřní akce, které by měly být podpořeny větší částkou přímo z rozpočtu kraje, podpořilo listopadové zastupitelstvo. Ty ostatní se žádostem a dotačnímu hodnotícímu kolečku nevyhnou, dostávají však při hodnocení určitý bonus a na jejich status by se mělo pamatovat i ve Fondu hejtmana.

„Dovedeme si představit odvážnější model než výsledný kompromis, přímou podporu z rozpočtu pro všechny pečlivě vybrané akce, byť odstupňovanou, nebo i víceleté smlouvy. Ale i tato malá zastávka na dlouhé cestě je určitě optimistická. Naplněna tak byla další ze 7 priorit KSČM, na kterých byla postavena podpora vládnoucí koalice ve Středočeském kraji,“ uzavřel předseda klubu středočeských zastupitelů za KSČM Zdeněk Štefek.