Z adventního odpoledne v Jesenici

1. 12. 2018

Ve Vlastivědném muzeu v Jesenici na Rakovnicku pojali první advent opravdu velkolepě. Sobotní odpoledne ožilo předvánoční náladou celé muzeum i jeho dvůr.

„Pohodová atmosféra Adventu v muzeu je tu každoročně znát na každém kroku, u každého stánku. Letos jsem byl poučenější a na některé nádherné vánoční drobnosti, věnce nebo girlandy jsem počkal až sem. A udělal jsem dobře,“ ocenil akci předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek, který zároveň vyzdvihl umění žáků Integrované střední školy Jesenice, kteří zde své výrobky z přírodních materiálů nejen prodávali, ale v dílničkách i rovnou vyráběli a zvědavce zároveň učili. Houfně mizelo také mnoho sladkého právě z jejich kuchyně.

Na různých stanovištích po muzeu bylo možné zakoupit krásné dárečky z domácích dílen – dobrou kávu, čaje, cukroví, šité dárky, adventní věnce, keramiku, sklo, šperky, věci na pečení cukroví nebo med či medovinku a mnoho dalšího. Připraveno bylo i drobné občerstvení - svařák, medovina a další dobroty.

Na své si přišly i děti - na dvoře muzea je čekal betlém s živými beránky a vánoční stromek, na který si mohly pověsit svou ozdobu s přáníčkem. K svátečnímu odpoledni hrály až do večera koledy. Pak se program přesunul na nedaleké náměstí, kde se slavnostně rozsvěcel velký vánoční strom.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj