Krajem Oty Pavla

18. 11. 2018

„Jdu proti řece, v řece je stříbro a zlaté listí. Jdu sám a najednou si uvědomuji, že tu nehoukají auta, abych uhnul, a nedrnčí tramvaje, abych couvnul. A to je vlastně ten hlavní důvod, proč jdu na štiky.“ Ota Pavel

Malebná zákoutí Berounky a majestátné ticho křivoklátských hvozdů neodmyslitelně patří k dílu Oty Pavla, který ve svých knihách popisoval i kus sebe a kraj, kde dlouhá léta žil. Právě Otu Pavlovi je věnován každoročně i pochod, který již 35. rokem realizoval tým nadšenců a podporovatelů z Branova a okolí.

„Vážím si vaší činnosti, kterou si připomínáte našeho spisovatele a kterou rozvíjíte i jeho odkaz. Vážím si Vaší dlouhodobé aktivity o to víc, že jsem z Buštěhradu, který je s Otou Pavlem také spojen,“ řekl při přátelském posezení organizátorů 17. listopadu předseda středočeského výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek, který společně s Ctiradem Sáčkem, zastupujícím rakovnické komunisty, ocenil i předsedu TJ Sokol Branov a bývalého dlouhodobého starostu Františka Štillera.

Pochod překrásným koutem české přírody, který byl podpořen i Středočeským krajem, se koná každoročně vždy v druhé polovině června. Začíná v Branově v areálu sokolovny a pro účastníky jsou připraveny trasy v délce 10, 15 a 20 km vedoucí územím Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko. Po skončení pochodu následuje pietní akt u pamětní desky Oty Pavla v Branově a zábavný program. V letošním roce zahrála kapela Květovanka a Ideal band, návštěvníci obdivovali i show leteckých modelářů z Rakovníka.