Slaným zněl jazz

18. 11. 2018

Již 52. ročník jazzového festivalu „Slánské jazzové dny“ se uskutečnil o víkendu 16. – 18. listopadu 2018 ve Slaném.

„Jsem moc rád, že jako Středočeský kraj podporujeme takovouto nádhernou tradiční akci, vždyť se jedná o nejstarší československý jazzový festival. Vítám rovněž, že zdejší jazzový klub pracuje i s novou generací a dává jí na festivalu prostor,“ ocenil organizátory předseda středočeského výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

V Městském centru Grand nejprve zazářila nadějná saxofonistka Silva Šírová se svým sextetem, s kterým vyhrála cenu Jazzfuit při festivalu Mladí ladí jazz. Páteční večer patřil skupině J. J. Jazzmen s hostující zpěvačkou Barborou Vágnerovou, Tribute2Headhunters, která kráčí ve šlépějích pianisty, skladatele a průkopníkova syntezátorů Herbieho Hancocka a také skupině Contraband Jazz Orchestra skladatele, dirigenta a pianisty Milana Svobody. Závěrečnou tečku učinila skupina Five Rivers Blues Band.

Sobotní program festivalu zpestřilo česko-polské duo Tara Fuki, instrumentální „no bass“ trio Ploy, kvintet Jaromíra Honzáka, Benny Lackner, slovenská AMC Tria Unit s hostujícím americkým saxofonistou Michaelem „Patchesem“ Stewartem a koncerty kapel Kill the Dandies! a The Spermbankers.

Nedělní zakončení patřilo spojení brazilským rytmů s jazzem a chytrou elektronikou v podání brazilské zpěvačky a kytaristky Kel do Nascimento.

Po dobu festivalu bylo možné shlédnout i výstavu maleb slánských umělců Bohuslava Kajpra a Františka Moravce nebo navštívit v muzejní budově výstavy věnované snímkům z 1. světové války a Kamilu Lhotákovi.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj