Lidové vánoce v přerovském skanzenu

18. 11. 2018

Od 16. listopadu probíhá v areálu skanzenu v Přerově nad Labem již tradiční výstava „Lidové vánoce v Polabí.“

„Výstava je dost strohý pojem pro okouzlující vánoční prostředí skanzenu. V chaloupkách se připomínají starobylé zvyky a obyčeje od adventu, přes vánoční svátky až po Tři krále. Ač probíhá akce již po třicáté, je tu každý rok něco jiného, jak se pravidelně přesvědčuji. Navíc výstavu doplňuje i bohatý doprovodný program zaměřený na tradiční lidová řemesla, v rámci kterého si mohou děti i vyrobit různé drobnosti,“ ocenil program předseda středočeského výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

V interiérech osmi chalup jsou předváděny scény ze života našich předků. Výstava začíná v  chalupě z Chvalovic starodávnými přástkami a dračkami s podvečerním besedováním. V druhé chalupě z Draha jsou předváděny obchůzky barborek a lucek i mikulášský průvod.

Kuchyně se zaměřuje na vánoční pečení a staré druhy vánočního cukroví i s recepty.  „Staročeská chalupa“ patří Štědrému dni se všemi věštbami a pověrami, „devaterem jídel“, štědrovečerním koledováním a představením krajové vánoční hry. Své místo zde mají i všechny lidové betlémy z vlastních muzejních sbírek.

V dolní části skanzenu se v chalupách lze projít časem – představují, jak trávili vánoční svátky naši předkové v průběhu minulého století – kolem roku 1860, 1890, 1910 a 1930, na statku i v chaloupce. Ve staré škole pak program zakončuje scéna tříkrálové koledy.

Na všechny soboty a neděle je připraven program s ukázkami starých řemesel a prodejem dárků. Lidé mohou obdivovat kolovrátek a přadlenu, tkaní, pletení, paličkování, zdobení perníčků, výrobu adventních věnců, svíček či mozajek ze skla, výtvory ze slámy, z korálků, dřevořezbářské, košíkářské, drátenické nebo kovářské řemeslo a mnoho dalšího.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj