V kolínském muzeu se zaměřili na Josefa Ladu

18. 11. 2018

15. listopadu se výstavní prostory Veigertovského domu v Kolíně staly cílem návštěvníků, kteří chtěli jako první vidět výstavu „Josef Lada jak ho neznáte“.

„Všichni ho známe, jeho obrázky, jeho pohádky, jeho dílo, které patří k našemu zlatému národnímu pokladu. Ale dnes Ladu uvidíme i jinak a kousek Ladova světa si určitě v sobě odnese každý z nás…“ poznamenal při vernisáži předseda středočeského výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek, který zároveň připomněl, že krajské Oblastní muzeum Praha-Východ spravuje i Ladův památník v Hrusicích.

Regionální muzeum v Kolíně ve spolupráci s Národním muzeem, Památníkem národního písemnictví a Studiem Barandov a. s. na výstavě představují Ladu nejen jako známého spisovatele, malíře, ilustrátora, ale i jako karikaturistu a divadelního výtvarníka. Vedle toho je jeho výtvarné a literární dílo nerozlučně spjato s českým animovaným filmem, hranými pohádkami, které dávají Ladovým hrdinům život dodnes. 

Návštěvníci uvidí třeba původní kostýmy z pohádky Hrátky s čertem nebo videoprojekci zapomenuté animované pohádky Čert a Káča. Nechybějí ani návrhy divadelních scén a kostýmů, ilustrace Ladových hrdinů, které se staly předlohou pro animace, humorné karikatury a satiry. 

Výstava, která je oživena i multimediálními prvky, kulisami a dalšími rekvizitami, vznikla za podpory Ministerstva kultury České republiky. 

Výstava, jejíž součástí je i bohatý doprovodný program - přednášky, čtení, animátorské dílny – potrvá až do 10. února. „Určitě bych návštěvu výstavy a doprovodných programů doporučil našim školám“, zakončil člen středočeského výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost Zbyněk Coufal, který vernisáž rovněž navštívil.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj