Cenu Františka Hrubína obdržel Michal Černík

8. 11. 2018

V zrekonstruovaném benešovském Muzeu umění a designu byla 7. listopadu slavnostně vyhlášena Cena Františka Hrubína za rok 2018. Ocenění nejlepšímu středočeskému spisovateli uděluje Klub českých a slovenských spisovatelů ve spolupráci s městem Benešov, Středočeským krajem a nově i se Středočeskou vědeckou knihovnou.

„Letos jsme si připomněli 100 let naší republiky a Středočeský kraj vydal k tomuto výročí zajímavou faktografickou knihu. Chtěl bych popřát vítězům, aby měli svou kapitolu v další knize, která se bude věnovat další stovce let naší země,“ popřál radní pro oblast regionálního rozvoje, cestovního ruchu a sportu Martin Draxler.

„Účastním se akce už po čtvrté a vždy jsem velice nadšen nejen oceňovanými autory a jejich dílem, ale i tím, že v kraji máme i zástupce nových generací, kteří se literaturou vážně zabývají, kteří nejen čtou a mechanicky opakují, ale slova i cítí a rozvíjejí tak náš český jazyk,“ podotkl předseda středočeského výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Hrubínovo dílo recitovaly studentky benešovského gymnázia, Michaela Macourková a Kateřina Žáková  pod vedením pedagoga Pavla Hozy, laudatio jménem poroty pronesl Jan Šulc a verše autora představil Jiří Klem.

Hrubínovu cenu získal nakonec Michal Černík za svou sbírku Stébla, kterou vydalo nakladatelství Kmen. Obsahuje výběr z díla i nové básně, čtyřverší a osmiverší ve vázaném a volném verši, celkově asi pět set padesát básniček. Autor sám se při udělení ceny vyznal k hluboké úctě k Františku Hrubínovi, který ho učil i inspiroval.  Michal Černík, český spisovatel a básník z Čelákovic vydal přes dvě desítky knih pro děti, deset knih veršů pro dospělé, šest knih literární publicistiky, připravil editorsky řadu výtvarných publikací pro děti a výběry z české a světové poezie. Jeho verše a knížky pro děti byly přeloženy i do cizích jazyků.

Večerem provázel předseda Klubu českých a slovenských spisovatelů Lubomír Brožek, nechyběly ani panely a propagační materiály Středočeské vědecké knihovny, včetně časopisu Čtenář.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj