V Mayrovce se připomínal vznik republiky

29. 10. 2018

V neděli 28. října 2018 si v pobočce Sládečkova vlastivědného muzea, v Hornickém skanzenu Mayrau ve Vinařicích připomněli bohatým programem 100 let od vzniku republiky i Den Středočeského kraje.

„Je dobře, že v rámci oslav nezapomínáme i cvičit naše mozky, v našem skanzenu bylo možné zapojit se do vědomostního kvízu o historii Mayrovky, zahrát si různé společenské hry nebo přemýšlet nad řadou známých písní a slov o jejich poselství pro současnost…,“ poznamenal předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Ve vědomostním kvízu, který provázel návštěvníky při prohlídce skanzenu, se soutěžilo o zajímavé ceny, v podzimním počasí a v atmosféře skanzenu dostalo větší hloubku hudebně-dramatické pásmo v podání Milana Iléše a jazzového kytaristy Marka Rejhona, kteří prezentovali dílo Jaroslava Ježka, V+W, Karla Hašlera nebo Karla Čapka, naléhavě znělo i představení kladenského souboru V.A.D. s inscenací Válka s mloky.

Vznik republiky si připomněli i v hlavní budově muzea v Huťské ulici – zasazením stromu republiky, tentokrát liliovníku tulipánokvětého. Také zde byl vstup do všech expozic a výstav (Fenomén Igráček a Netopýři tajemní a zranitelní) zdarma.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj