Kolínské muzeum prezentuje své barokní sbírky

26. 10. 2018

25. října byla v kolínském Červinkovském domě zahájena výstava „Barokní umění ze sbírek Regionálního muzea v Kolíně“.

„V těchto dnes vrcholí oslavy 100 let naší republiky, ale naše dějiny nezačaly před stoletím, kořeny máme mnohem hlubší a v našich institucích si různá pozitivní i negativní období naší historie samozřejmě připomínáme také. Touto výstavou představujeme výběr více než padesáti památek barokního sochařství a malířství ze sbírek našeho muzea,“ uvedl na vernisáži předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Výstava ze sbírek Regionálního muzea v Kolíně a jeho poboček Podlipanského muzea v Českém Brodě a Muzea Kouřimska v Kouřimi představuje tvorbu nejen českých, ale i nizozemských, německých a italských autorů od počátku 17. do konce 18. století. Vystavená sochařská díla pocházejí především z mobiliáře několika kostelů a kaplí na Kolínsku. Mezi malířskými díly jsou vedle sakrálních námětů zastoupeny žánrové výjevy, portréty, krajinomalba i zátiší. Tyto obrazy byly převážně součástí vybavení šlechtických sídel.

V Červinkovském domě je možné ale zavítat ještě dále do historie. Sám dům náleží k nejstarším zachovalým stavebním památkám v Kolíně. Raně gotické jádro vzniklo ve 13. století, ve 14. století byl dům rozšířen přístavbou, v 16. století došlo k jeho raně renesanční úpravě a pozdně barokní a klasicistní přestavby se uskutečnily po požáru v roce 1796. Ve sklepních prostorách je instalována expozice "Královské město Kolín ve středověku", které dominuje model Kolína na počátku 15. století. V budově se ale nachází i stálá expozice „Měšťanský dům“ zaměřená na hlavní trendy v bydlení a stylu života měšťanských vrstev 19. století. A také je zde expozice na nezvyklé téma "Hygiena a péče o tělo v průběhu staletí".