Z posvícenského veselí v Kouřimi

22. 10. 2018

V neděli 21. října vypuklo v Muzeu lidových staveb v Kouřimi pravé svatohavelské posvícení. Domky a náves ožily folklorními soubory, lidovými písněmi a zvyky, tradičními řemesly, jarmarkem a samozřejmě množstvím návštěvníků.

„Celodenní bohatý program představoval život obyčejných lidí před několika staletími během svatohavelského posvícení. Jde to samozřejmě i jinou formou, ale národopisné pořady vzdělávají všechny generace nenásilně, poutavě a dost věrně.  Za tímto účelem byl vlastně  skanzen v posledních letech značně rozšířen, stejně tak se rozrostl i počet akcí,“ ocenil nejen posvícení předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Na návsi, ve stodole a před hospodou zněly jarmareční a posvícenské písně a povídačky v podání Michaela Pospíšila, folklorního souboru Barunka a Horačky, u zvoničky probíhala i rekonstrukce lidového zvyku stínání kohouta z Podještědí. Ve školní třídě domu z Týřovic se besedovalo o jídle a hodování, v rychtě z Bradlecké Lhoty zase o posvícenských zvycích nad svátečně prostřeným stolem. Nejen děti se mohly zapojit do krouhání a šlapání zelí, podmaleb na sklo, přípravy a pečení řepánků, tlučení a mletí máku. Lidé oceňovali stánek likérníka, bylinkářství Jany Hunalové, mošty a vína Jozefa Žáčka z Kutné Hory, pečivo, uzeniny a drobné dárky z malého jarmarku. Na návsi se hrály i dětské hry s Ladovým národopisným souborem z Hrusic a ZUŠ Kouřim, v obležení byl i kolotoč řezbáře Matěje a jeho kozí taxi.

Další národopisné pořady proběhnou ve skanzenu 3. prosince – svatomikulášská obchůzka a 16. Prosince – stříbrná adventní neděle.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj