V Rakovníku prezentují Masaryka ve výtvarném umění

20. 10. 2018

V mansardě Muzea T. G. M. v Rakovníku byla 19. října zahájena výstava „T. G. Masaryk ve výtvarném umění“.

Prezentuje výběr unikátních předmětů ze sbírek muzea doplněných i výběr z největší soukromé masarykovské sbírky pana Josefa Babůrka.

„Sběratelé jsou stejně jako muzejníci zvláštní lidé, kteří často obětují svému koníčku, svému poslání čas, prostředky a značnou část života. Na rozdíl od muzea se navíc mohou zaměřit i specifičtěji. Společné výstavy tak mohou ještě více obohatit naše pohledy na vlastní historii, na naše osobnosti,“ podotkl předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Středočeského kraje Zdeněk Štefek.

Pan Babůrek svou sbírku rozšiřuje již od r. 1959. Kromě sochařských a malířských portrétů T. G. Masaryka je výstava rozšířena i o ukázky užitého umění a uměleckého řemesla z produkce předních sklářských dílen a porcelánek 20. a 30. let 20. století, ukázky řezbářských prací nejen ve dřevě, ale např. také v perleti a další techniky uměleckého řemesla.

Motiv T. G. M zároveň provádí návštěvníka stručnými dějinami československého umění, od realistických podobizen přes kubistické portréty či předměty ve stylu art deco, broušené sklo z 20. a 30. let po originální fotografie předních fotografů meziválečného období.
Výstava, kterou navštívil i sám prezident Masaryk, se koná za finanční podpory a pod záštitou Ministerstva kultury České republiky.