Blíží se Mezinárodní den archeologie

14. 10. 2018

V Regionálním muzeu v Jílovém u Prahy zahájili v sobotu 13. října s týdenním předstihem oslavy Mezinárodního dne archeologie.

„Mezinárodní den archeologie připadá sice až na třetí sobotu v říjnu, v Jílovém se ale rozhodli nalákat na archeologii zájemce už nyní a určitě se jim to s tématem Archeologie v Asii povedlo.“ podotkl předseda středočeského výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

V srdci Asie totiž už několik let působí česká archeologická expedice, z které se vrátila Petra Cejnarová, která na přednášce v Jílovém představila čerstvé objevy a zážitky z nehostinných stepí jižního Uzbekistánu.

Po celý den probíhaly také dílničky, kde bylo možné zhotovit si výrobek v duchu středoasijského umění. Ať již mozaiku podle motivů středoasijské architektury nebo keramickou nádobu či pečetidlo podle tradičních archeologických nálezů z pravěku. Nechyběla ani uzbecká hudba a popíjení tradičního uzbeckého čaje. Návštěvníci si mohli také vyzkoušet práci archeologa – hledat a zpracovávat archeologické nálezy nebo si zkusit rýžovat zlato.

Mezinárodní den archeologie se připomíná od roku 2011, v České republice se poprvé konal v roce 2014.