V Novém Strašecí připomínají legionáře i vznik republiky

14. 10. 2018

V rámci oslav 100. výročí vzniku Československa byla v Muzeu v Novém Strašecí 13. října zahájena výstava „Odkaz československých legií.“

„Na výstavě oceňuji, že se nezaměřuje jen na místní legionáře, ale i na širší souvislosti bojů za samostatný stát a také na hrůzy války, což názorně předvedl i tým muzea v polním lazaretu,“ podpořil iniciativu muzejníků předseda středočeského výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Výstava je zaměřena na připomenutí zásluh československých legionářů na vzniku státu, provádí návštěvníky historií československých legií od jejich vzniku v roce 1914 až po završení (samozřejmě jednostranně vnímané) anabáze ruských legionářů roku 1920. K vidění je i tablo novostrašeckých legionářů, slavný kulomet Maxim nebo dobové uniformy.  Atmosféru doplňují multimediální prvky.

V rámci vernisáže proběhla i ukázka ošetřování raněných v době první světové války na ruské frontě v dobovém lazaretu s vybavením zrekonstruovaný na základě historických archivních materiálů.

Výstava, konaná pod záštitou Ministerstva kultury, potrvá až do 18. listopadu.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj