V Roztokách vystavují interiéry a design prvorepublikových vil

6. 10. 2018

100 let od vzniku Československa si připomněli ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy v pátek 5. října slavnostní vernisáží výstavy Prima sezóna. „Výstava je zaměřena na vily v okolí Prahy, na interiérový a oděvní design první republiky, obdivuhodné je, že je výsledkem spolupráce Národního památkového ústavu, muzejních pracovníků a současných vlastníků významných vil, za podpory i Ministerstva kultury. Tvoří další střípeček do mozaiky oslav století naší republiky,“ představil akci předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Vernisáž byla zahájena v slavnostním historickém sále, kde zazněly i oblíbené dobové písně. Návštěvníci pak mohli poodhalit interiéry vil nejen v Roztokách u Prahy, ale i z Čelákovic, Nymburka, Všenor, Dobřichovic, zkrátka z pásu okolo Prahy, kde si elity první republiky stavěly sídla. Výstava přibližuje vizuálně atraktivní formou architekturu a životní styl první republiky vzácně dochovanými interiéry středočeských meziválečných vilových staveb s původním vnitřním zařízením, často navrženým významnými architekty a designéry, interiérový design a styl odívání tohoto období. Autoři si uvědomují, že první republika měla mnoho stinných stránek a nezvládnutých problémů, ale chtěli výstavou ukázat život elit „v záři ramp“, jak známe s dobových filmů.

K výstavě je plánován doprovodný program v podobě lektorských programů pro školy a přednášek pro širokou veřejnost. Na výstavu navazoval i koncert sester Havelkových.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj