Slavnost barevného listí ve znamení 100 let republiky

29. 9. 2018

V Památníku Karla Čapka na Strži ve Staré Huti u Dobříše si připomněli v sobotu 29. září tradiční slavností barevného listí i 100 let od vzniku republiky.

„Kulturní program slavnosti byl zaměřen na meziválečnou hudbu, doplněn byl i vernisáží výstavy fotografií T. G. Masaryka,“ popsal slavnost předseda středočeského výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.  

Před zaplněnou zahradou Památníku vystoupili Olga a Jakub Šafrovi, kteří zahráli a zazpívali i mnoho známých dobových hitů, včetně písní z dílny Osvobozeného divadla. „Bylo pro mě také symbolické, že ve dnech 80. výročí od potupné Mnichovské dohody zazněla píseň David a Goliáš,“ dodal Štefek. 

Na slavnosti byl představen i Spolek přátel Památníku Karla Čapka, který si klade za cíl podporovat, propagovat a popularizovat činnost Památníku Karla Čapka, zejména prohlubovat všeobecné znalosti o životě a díle Karla Čapka, Olgy Scheinpflugové a Ferdinanda Peroutky.

Nově otevřená výstava fotografií našeho prvního prezidenta, která potrvá až do konce listopadu, ukazuje zároveň i fotografický um Karla Čapka, který Masaryka nafotil svým fotoaparátem při mnohých společných cestách.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj