Svatováclavské slavnosti na Budči

29. 9. 2018

Na Budči u Zákolan se od pátku do neděle uskutečnily za velkého zájmu veřejnosti již 14. svatováclavské slavnosti. „Úspěšné historické slavnosti spojené místně s národní kulturní památkou Budeč, s Přemyslovci, zejména s Václavem jsou úspěšnou ukázkou spolupráce našeho muzea, obce, základní a mateřské školy a roztocké farnosti. Oceňuji zde nejen bohatý program pro všechny generace, ale i přirozený vzdělávací dopad,“ ohodnotil akci předseda středočeského výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Vrcholem oslav je tradičně průvod sv. Václava, který letos dorazil i se svým bratrem hodně mladý. Skupina historického šermu Thorax ale předvedla i dobové tance, příběh o síle přátelství Grifflet, komentované prohlídky zbrojnice i ukázky výcviku královské gardy.

Divadlo „Pruhované panenky“ zahrálo dětem pohádku Tři prasátka, odpoledne program pokračoval autorským čtením i koncertem varhanní hudby.

Po celý den zároveň probíhaly i různé aktivity pro děti i dospělé ve středověké střelnici a vojenském ležení, řemeslné dílny a také komentované prohlídky rotundy sv. Petra a Pavla. Novinkou byla i Svatováclavská stezka pro děti od 6 do 99 let.

Hradiště Budeč nad obcí Zákolany lze považovat za jeden ze symbolů české státnosti. Místo bylo osídleno již v pozdní době bronzové a na počátku starší doby železné. Ve druhé polovině 9. století našeho letopočtu si zde zbudovali své hradiště Přemyslovci a Budeč patřila k jejich středočeským centrálním hradům. Kníže Spytihněv I. tu nechal po roce 895 postavit rotundu sv. Petra, v které se dle legend učil knihám mladý Václav, budoucí světec a patron české země.