V Jincích vysadili památnou lípu

22. 9. 2018

Při příležitosti 100. výročí vzniku Československa ožila stará huť Barbora v Jincích na Příbramsku významnou akcí - sázela se zde památná lípa. "Letošní významné výročí vzniku našeho státu si připomínáme v celém kraji různými způsoby, zde spojili oslavy se sázením lípy a s oživením unikátního historického areálu, který Jince nedávno získaly a chtějí rekonstruovat a plně využít," popsal oslavy předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek. Prostředky na první rekonstrukční práce získal městys i z dotačních titulů Středočeského kraje.

Slavnostního úkonu sázení lípy se ujal mimo Štefka i starosta městyse Josef Hála a ředitel pražské Botanické zahrady Bohumil Černý. Lípy, stromy svobody, jsou národním stromem od všeslovanského sjezdu v roce 1848. Sázely se hojně právě v době vzniku naší republiky. V Jincích byla vysazena první Lípa Svobody v roce 1919. Na pódiu u Barbory vystoupily s kulturním programem i děti z jinecké pobočky rožmitálské ZUŠ a dobovou hudbu připomněla i kapela Švejk Band.