Den horníků se vydařil

16. 9. 2018

V sobotu 15. září se v areálu Hornického skanzenu Mayrau ve Vinařicích u Kladna konal tradiční Den horníků.

„Hornické tradice i významná hornická minulost ke Kladnu nepochybně patří, jsem rád, že i letos Den horníků zaujal velké množství lidí, kteří se mohli podívat i do možné budoucnosti dnes značně zdevastovaného areálu Poldovky,“ podotkl předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Před vlastním zahájením oslav proběhla i vernisáž výstavy „Industriál jako exponát“, která se zabývala nepříliš radostnou současností kladenských hutí i vizemi studentů Fakulty stavební ČVUT, jak celý areál POLDI zachovat, využít a dále rozvíjet.

To již ale pomalu hrála Hornická dechová hudba Žehrovanka, která přivítala i návštěvníky, kteří přijeli z kladenského nádraží zvláštním motoráčkem. Slavnostní nástup pořadatelů a hostů, úvodní slova brzy vystřídaly zase hornické písně, které později doplnily i hity kapely Spadaný listí Kladno a Filip Zoubek &The Blues Q.

V rámci doprovodného programu probíhaly netradiční prohlídky expozic, slaňování s Hlavní báňskou záchranou stanicí Praha, nekonečný žebřík, prolez lutnou, jízdy na koních z Tvrze Libušín i havířské dílničky pro děti.