Benátky za První republiky

6. 9. 2018

V Muzeu Benátecka byla ve středu 5. září zahájena slavnostní vernisáží výstava „Benátky nad Jizerou za První republiky“. „V našem kraji si připomínáme 100. výročí vzniku Československa sérií různých akcí – od výstav a historických akcí přes různé  soutěže až po samostatný web. Akce jsou různě tematicky zaměřené – na osobnosti, události ale třeba i na gastronomii, a nebo jsou cíleny regionálně, což je právě případ této výstavy. Jsem rád, že si na vernisáž našlo cestu velké množství lidí a že mají zájem o naše kořeny…,“ uvedl předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

V pobočce Muzea Mladoboleslavska byla vernisáž zahájena hudebním představením, po kterém následovala úvodní slova a vlastní otevření výstavy. V té vévodily dobové fotografie, obrazy a informační panely o vývoji Benátek za První republiky, významných osobnostech, událostech, o spolkovém životě, ve kterém měl značný prostor i T. J. Sokol Benátky, spolupořadatel výstavy. Nezapomnělo se ale ani na  Spartakovce a dělnické olympiády. Své místo zde ale našly i dobové modely oblečení, zbraně, bankovky či předměty denní potřeby.

Muzeum v zámku, kde pobýval i Tycho Brahe, bratři Bendové nebo Bedřich Smetana, dokumentuje dějiny města a spádových oblastí. Mezi hlavní tematické okruhy patří např. hudební tradice, hudební fond obsahuje dokumenty týkající se slavných osobností, tj. Františka Bendy, Jiřího Antonína Bendy a Bedřicha Smetany. Dalším významným okruhem je astronomie a život významného dánského hvězdáře T. Braha. Dokumenty obsahují nejen období, kdy žil Tycho Brahe na zámku, ale zachycují celý jeho život a dílo.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj