Panenské Břežany slaví 790 let

19. 8. 2018

18. srpna oslavily Panenské Břežany 790. výročí svého založení.   Významné výročí si přijel připomenout i předseda středočeského Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek. „Obec s několika stovkami obyvatel má zajímavou historii, včetně té novodobé a i velký potenciál pro budoucnost, je dobře, že si připomíná své kořeny a rozvíjí je,“ podotkl Štefek při prohlídce kronik obce.

V areálu horního zámku, kde se nachází Památník národního útlaku a odboje spravovaný Oblastní muzeem Prahy východ a u kterého září Santiniho kaple sv. Anny, návštěvníky zaujala výstava  „Takoví jsme byli“ nebo „Róby minulého století“. Prezentaci sochařských děl Jiřího Genzera doplnil i workshop. A doslova v obležení byla i kronikářka obce.

Nemohly chybět ani komentované prohlídky kaple sv. Anny nebo volné vstupy do Památníku národního útlaku a odboje. Možné byly i komentované prohlídky části Dolního zámku. Hlavní část oslav probíhala v areálu na Vinici, kde se mimo atrakcí a řemeslných stánků představily se svým tanečním vystoupením i děti ze základní a mateřské školy. O hudební zábavu se postarali Verbíř Festu, hudebně vzdělávací vystoupení Opičáci na cestách a historické tance v podání Saltatori Reginae Beatrix.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj