V Lánech si připomněli první příjezd T. G. M.

12. 8. 2018

100. let vzniku republiky si připomněli lidé v Praze a ve Středočeském kraji 11. srpna při dobové rekonstrukci prvního příjezdu T. G. Masaryka k pobytu do Lán. Zvláštní historický vlak, který netáhla z důvodu sucha parní lokomotiva „Šlechtična“, ale dieselová „Bardotka“, vyjížděl již ráno z pražského Hlavního nádraží a otevřen byl i vládní salónek na 1. nástupišti, v němž byl 21. prosince 1918 přivítán Masaryk po návratu z exilu.  Mezi účastníky nemohl první prezident samozřejmě také chybět a doprovodila ho vedle početné delegace i hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová a další členové vedení kraje.

„Už sama jízda historickým vlakem byla velký zážitek, nádherně se povedl i příjezd do Stochova a uvítání prezidenta, prohlídka prezidentského salónku na nádraží, přesun do Lán a tamní bohatý kulturní program. Je vidět, že ve své práci nechávají pracovníci muzea T. G. M. i kus srdce…,“ ocenil akci předseda středočeského Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

V Lánech vystoupila po slavnostním zahájení oslav swingová kapela BrassBand, uskutečnila se přehlídka prvorepublikové módy a před zámkem program vrcholil slavnostním koncertem symfonického Orchestru Evropské hudební akademie Teplice. Prostory muzea T. G. M. byly oživeny historickými postavami a otevřen byl i zámecký park.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj