Pod mělnickým zámkem se opět harašilo zbraněmi

5. 8. 2018

V prostoru Hořínského parku pod Mělnickým zámkem se v sobotu 4. srpna konala již 8. bitva Rytířů Mělnických. „Akce se stává zajímavou tradiční historickou slavností, které se aktivně účastní celá řada skupin historického šermu a dalších dobových umělců. Určité kouzlo slavnosti přidává i zdejší místo, skoro není třeba stavět kulisy a určitě si na své přijdou malí i velcí,“ poznamenal předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

V bohatém programu, který byl podpořen i Středočeským krajem, však nebyla jen velká scénka s bitvou na téma „O Mělnické kupecké cestě, loupežnících a čarodějnici a taky o tom, že v lese má být klid“. Středověkou hudbu představila skupina Ventus, zahrála také Rissla, pohádkové šermířské vystoupení předvedla nejen pro děti skupina Bakaláři. V klání rytířů a bojovníků v turnaji lehkooděnců a těžkooděnců šlo dokonce nejednou i o zuby. Diváky rozesmál svým divadlem jednoho herce Viktor Braunreiter a právo útrpné představil Pavel Špína Cudlín.

Na louce byl vybudován dobový stanový tábor i jarmark, kde probíhaly i ukázky dobových řemesel, zbraní a zbrojí.