Zámecký park ožil historickou slavností

5. 8. 2018

Historické scénky, dobová hudba, divadlo i zpěv, bojový výcvik i různé kejkle – to vše patřilo ve Zruči nad Sázavou k již XVIII. historickým slavnostem, které se pravidelně konají v zámeckém parku.

„Letošní ročník byl ve znamení italského Casanovy, zaměřil se samozřejmě i na naše země v té době – na Marii Terezii, generála Laudona a další. Na slavnosti se každoročně těším, město navíc celý areál neustále rozvíjí, překvapili i letos,“ komentoval akci podpořenou Středočeským krajem předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Každý rok se začíná průvodem z náměstí, v parku poté pokračuje bohatý program a nechybí ani řada stánků s dobovými prvky a občerstvením.  Dobové tance předvedli tanečníci a tanečnice z Mariane a Spolku panstva na tvrzi Žíželeves, historizující folk skupina Calata, kejkle předvedli Thomas Lupini a Železní páni, výcvik halapartníků, císařské písně i příběh Casanovy zase skupina Páni z Kolína. Divadla se ujalo Divadlo bez střechy, ukázky šermu zajistili Artus Bohemia. Historickou katovnu obsadil oblíbený Kat Pawouk.

Pro návštěvníky byly rovněž otevřeny všechny expozice za snížené vstupné - zámecké okruhy, Kolowratská věž, Vodácké muzeum, Království panenek, Muzeum od verpánku k Baťovi a Stezka rytíře Miloty a Příběh řeky Sázavy. Právě expozice je Sázavě je poslední novinkou v areálu.

„Pan starosta se nám ale pochlubil i dalšími realizovanými projekty – na dětském dopravním hřišti je zajímavá kuličková dráha a jistě inspirující chytrá toaleta, která nejenže hlídá stav celého zařízení, ale nabízí i třeba dobíjení mobilů“, dodal Štefek. Zlatým hřebem slavností byl koncert Petra Koláře.