Na Vysokém Chlumci zaujala tradiční řemesla

30. 7. 2018

Více než dvě desítky tradičních řemesel spojených s venkovským hospodářstvím a lidovým stavitelstvím se představily 28. července v areálu Skanzenu na Vysokém Chlumci v rámci každoročního Dne řemesel. "Skanzen se nachází v nádherné přírodě a tradiční akce, které chaloupky a hospodářská stavení oživují, vždy přilákají zvědavé návštěvníky, kteří se mají skutečně na co těšit. Od letoška jsou navíc obohaceny i prohlídkové trasy a dostavuje se další objekt lidové architektury - kaple z Nálesí," ocenil aktivity skanzenu předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Na dni řemesel byli k vidění třeba provazník, řezbář, včelař, přadlena, tesař, kovář, soustružník, který používal archaický pružinový soustruh. V bednářské dílně se tvořily vědra, dřevěné džbery a štoudve, jinde se pekl chléb, perníčky, vyráběly se skleněné korálky, výtvory z kukuřičného šustí, voskové svíčky, píšťalky, dřevěné násady. Stavení ožila ale i jinak - fungovala pila na vodní pohon a také mlýn.

Program obohatil i flašinetář Jan Bondra a folkové kapely Naopak, Terracota, Jakodoma, Alfik&KruppEssen.

V areálu skanzenu, který je pobočkou Hornického muzea Příbram, je letos nově možnost využít i nabídky prohlídky bez průvodce - ta spočívá v individuální procházce areálem spojené se vstupem do vybraných, zejména hospodářských, stavení (špýchary, stodoly, též chlévy obytných stavení). Tento způsob prohlídky není časově limitován. Vedle toho je samozřejmě možné zúčastnit se organizované prohlídky s průvodcem. Tato prohlídka v rozsahu cca 60 minut zahrnuje interiéry obytných stavení, pilu, mlýn a kovárnu.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj