V Příbrami se konala již 29. Prokopská pouť

8. 7. 2018

7. a 8. července se na Březových Horách v Příbrami konala již 29. Prokopská pouť. V neděli se po slavnostní přehlídce a průvodu odehrávala i v areálu Hornického muzea, u Ševčinského dolu a u dolu Anna.

„Rád se opakovaně vracím do Hornického muzea a na Prokopskou pouť. Vždy je tu totiž něco nového – další část expozice, nový minerál, nově otevřená trasa nebo nějaká rarita. Letos to bylo zpřístupnění další části historického podzemí zdejších dolů, a to Ševčinské dopravní štoly s možností jízdy důlním vláčkem,“ navnadil návštěvníky předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Hornické muzeum si zároveň připomnělo i 100. výročí vzniku Československa. Tomu byl také věnován i doprovodný program - po fanfárách Souboru svatohorských trubačů vystoupilo Malé svatohorské divadélko Gymnázia pod Svatou Horou se scénou návštěvy prezidenta T. G. Masaryka a jeho doprovodu na nádvoří Ševčinského dolu.

Na nádvoří dolu Anna se návštěvníci mohli zaposlouchat do folkových, bluesových a swingových melodií hudební skupiny Jany Hejkrlíkové, jiní využili možnosti podívat se do expozic za symbolickou korunu nebo se zvědavě projeli novou trasou vláčku.

Prokopská pouť je největší a nejslavnější česká hornická pouť, kterou doprovázejí různá kulturní vystoupení, kostýmované průvody, dobové scénky, pouťové atrakce a staročeské trhy. Počátky pouti sahají hluboko do minulosti, kdy příbramští havíři oslavovali svého patrona sv. Prokopa. Tradice pouti byla obnovena v roce 1990 a dnes se jí účastní horníci a hutníci nejenom z České republiky, ale též zástupci partnerských báňských měst, hornických spolků a těžařských organizací z dalších zemí Evropy.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj