Sklářský jarmark v huti

8. 7. 2018

7. července proběhl ve sklářské huti František v Sázavě další ročník Skleněného jarmarku.

Den pro všechny generace byl samozřejmě ve znamení skla – před hutí stály prodejní stánky s originálním sklem a dalšími výrobky.  Jarmark ale doplnila i zábava a kultura – myší dostihy, kejklíři, žongléři, Bářino toulavé divadlo představilo Pasáčka vepřů, zahrála alternativní pop rock kapela Czech It.

„Skleněný jarmark je jednou z kulturních sezónních akcí sklářské hutě, která láká stovky návštěvníků. Mají i možnost vidět zároveň zdejší nádhernou expozici a mistry skláře při práci, což jistě oživuje zájem o sklářství jako obor i hrdost na naše umění,“ ocenil akci při návštěvě předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Mimo stálých expozic moderního skla byl skutečně největší zájem o praktické ukázky – skláři předváděli tvorbu horké koule a sklofoukání, lidé se mohli zapojit do rytí skla nebo vinutí perel. Děti využily i korálkování a malování na obličej.

Centrum sklářského umění vzniklo rekonstrukcí bývalé sklářské huti František, kterou postavil v roce 1882 Josef Kavalier. Provoz Centra zajišťuje obecně prospěšná společnost CESTY SKLA, o.p.s. Poselstvím Centra sklářského je pomáhat uchovávat naši kulturu, tradice a zvyky, umožňovat posouvat hranice zručnosti i poznání. Zvyšovat naši prestiž v zahraničí. Uchovávat a rozvíjet naše sklářské umění, naše rodinné stříbro.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj