Řevnické divadlo hostilo další ročník Porty

2. 7. 2018

V Lesním divadle v Řevnicích se od pátku do neděle konal další ročník nejstaršího soutěžního hudebního open festivalu v ČR, Porta. Festival byl založen již v roce 1967 a jeho soutěžními koly prošlo mnoho známých skupin, muzikantů a osobností zejména folkové, country a trampské scény.

„Na Portu se vždy těším, zaposloucháte se zde do známých hitů osvědčených kapel i do písní zelenáčů, kteří mají svou dráhu ještě před sebou. Oceňuji též, že finále soutěže zakotvilo právě v řevnickém divadle. Je to prestižní a významná akce, i pro Středočeský kraj, a zaslouží si dlouhodobou podporu,“ shrnul akci předseda středočeského Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Festival se skládá z oblastních soutěžních kol v jednotlivých regionech. Soutěž v oblastech organizují různí pořadatelé a zastřešuje je Česká tábornická unie. Z nich soutěžící postupují jednak do národního finále Porty v Řevnicích a také do mezinárodní soutěže v rodišti Porty, v Ústí nad Labem.

Letošní ročník zvítězila Tereza Balonová, další místa obsadily kapely McBerds a Kupodivu.

Na Portě zahráli i Roman Horký a Kamelot, Robert Křesťan a Druhá tráva, Ladybirds, Ivan Hlas trio, Jitka Vrbová a Hot Jazz Praha, Jaroslav Samson Lenk, Schovanky, Jelen, Pavel Žalman Lohonka a další. Nechyběla ani vzpomínka na Wabiho Daňka, dlouhodobého aktivního účastníka Porty.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj