Buštěhrad otevřel naučnou stezku

24. 6. 2018

24. června byla slavnostně otevřena nová stezka historií Buštěhradu, která na 34 zastaveních mapuje historické budovy a místa města. Původní stezka byla obohacena archeologickými průzkumy Starého Hradu a dalšími novými informacemi. Záměr spolku „Buštěhrad sobě“ zaktualizovat trasu byl podpořen finančně Středočeským krajem.

„Je třeba ocenit města a obce, které se snaží prezentovat své historické kořeny, naučné stezky jsou jistě vítaným cílem nejen pro návštěvníky, ale i pro místní obyvatele,“ poznamenal při odhalování naučného panelu předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Desítky přítomných se pak vydaly po naučné stezce, kde každé zastavení, osazené infopanelem v keramickém rámečku vytvořeném dětmi ze ZUŠ Buštěhrad, komentoval kronikář města Jaroslav Pergl.

Mezi zastaveními nechybí řada míst Starého Hradu, zámku s parkem, rybníky Oty Pavla a jeho muzeum, archeologické naleziště, škola i sokolovna, která sloužila v období I. světové války k ubytování italských běženců z oblasti Valle di Ledro.

Slavnostní otevření stezky obohatil i koncert pěveckého sboru Byzantion a prohlídka muzea Oty Pavla.

Stezku doplňuje i leták a odborná publikace.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj