Lidice pro 21. století

14. 6. 2018

V kladenském kině Hutník proběhlo 13. června vyhodnocení již 13. ročníku soutěže Lidice pro 21. století. Vědomostní soutěž pořádaná Památníkem Lidice a dalšími institucemi, které se od počátku účastnilo již přes 26 tisíc dětí, každoročně ukazuje, že mladí umějí přemýšlet, mají srdce a jsou schopni i psát, protože slzy při čtení některých děl vytryskly mnohým přítomným... Ve 2 kategoriích se soutěže letos účastnilo 1894 soutěžících. Do finále jich postoupilo 21 v každé kategorii. Po vyhlášení vítězů a nejlepších škol následoval i kulturní program, po kterém se děti přesunuly do Lidic.
„Když bloumám v prostorách lidického památníku, kde místo rušného života a budov je jen výhrůžně mlčící tráva, vždy si se zvýšeným tlukotem srdce uvědomím, jak tenká je linie mezi životem a smrtí.
Lidice byly vyhlazeny, exterminovány nacisty. Ale nebyla to jediná obec, víska, která měla tento osud. Obdobný osud potkal třeba Ležáky, Javoříčko a mimo naší zemi lehla popelem i další místa.
Lidice se však staly určitým symbolem. Symbolem smrti, zkázy, běsnění nacismu. Ale když se zvedla vlna solidarity s Lidicemi a Lidice byly znovu vybudovány, staly se i symbolem života, naděje, obnovy.
Neříkám to jenom proto, že bychom měli být uvězněni v myšlenkách někde v minulosti. Ne.
Druhou světovou válkou totiž obdobné hrůzy neskončily a v následujících desetiletích podobný osud zasáhl další místa a jejich počet není konečný bohužel ani dnes. Svět se stále nepoučil a minulost se stává tragédií současnosti či hrozbou budoucnosti.
Proto hluboce oceňuji organizátory podobných soutěží jako jsou Lidice pro 21. století, hluboce oceňuji i všechny soutěžící. Jejich práce je totiž také příspěvkem do mozaiky toho, aby Lidice, ať již se jmenují jakkoliv a jsou kdekoliv na světě, mohly skutečně žít,“ podpořil soutěž předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj