Kolky připomínají 100 let naší republiky

8. 6. 2018

Ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy se ve čtvrtek 7. června uskutečnila slavnostní vernisáž výstavy „Československý kolek … milovník nejen rumu a tabáku“. Jedinečný projekt výstavy kolků a kolkových známek zaměřený zejména na období vzniku první republiky, okupace a vzniku samostatné České republiky získal i záštitu a podporu Ministerstva kultury. Výstava je totiž směřována k oslavám 100 let naší republiky.

„Když se řekne kolek, mnozí si představí krabičku cigaret nebo flašku rumu, jiní zase fronty na úřadech nebo padělatele a detektivky, ale kolek je i součástí a připomínkou naší historie a často i umělecké dílo. A toto vše je možné na výstavě taktéž vidět…“ podotkl předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Výstavu ocenili i další hosté, včetně náměstkyně ministra kultury Anny Matouškové, svou prezentaci měla i Česká mincovna.

Ve výstavních prostorách zámku je možné získat informace o kolkování bankovek, cenných papírů, kalendářů, hracích karet, o výrobě kolku i jeho padělání, je zde instalována dokonce i padělatelská dílna a také funkční dílna na výrobu vlastního kolku.

Na projektu spolupracovali mimo jiných i Praga 2018, ČVUT v Praze, Památková komora ČR, Institut pro studium života a díla Sherlocka Holmese, zápůjčkami přispěly i Společnost fiskální filatelie a jiných známek, Muzeum Policie ČR, Poštovní muzeum, Česká mincovna, a.s. a Poštovní tiskárna cenin.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj