Královský průvod o víkendu došel na Karlštejn

3. 6. 2018

V duchu oslav výročí 670 let od založení Nového Města pražského, Pražské univerzity a počátek stavby hradu Karlštejna proběhl 2. a 3- června již 12. ročník Královského průvodu z Radotína na Karlštejn.

„Akce je společně s Kutnohorským stříbřením největší historickou slavností ve Středočeském kraji, a je velice dobře, že si takovouto poutavou formou připomínáme své základní kořeny,“ podpořil průvod předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek, který se zúčastnil i první části průvodu z Radotína do Černošic. Akce se konala pod záštitou hejtmanky Středočeského kraje Ing. Jaroslavy Pokorné Jermanové a za významné finanční podpory Středočeského kraje..

Dvoudenní akce začíná právě v Radotíně, odkud vyjíždí Karel IV. císař římský a český král, se svou chotí královnou Alžbětou Pomořanskou, s rytíři, jezdci a dalšími příslušníky královského dvora přes Černošice a Mokropsy do Dobřichovic, kde nocuje. V neděli 3. června se pak Královský průvod vydává z Dobřichovic přes Lety, Řevnice, Zadní a Hlásnou Třebaň na Karlštejn, kde v Kapli sv. Kříže společně s poselstvem vévody Štěpána II. slavnostně ukládá korunovační klenoty.  Druhý průvod vyjíždí z Králova Dvora - Poselstvo vévody Štěpána II. bavorského. Jednou z tradic Královského průvodu jsou praporečníci, kteří jdou v čele průvodu a nesou praporce měst a obcí, které se průvodu účastní. Na každém zastávkovém místě se konají velké slavnosti, připraveno je slavnostní uvítání na počest císaře. V Dobřichovicích je akce zpestřena i muzikálem Noc na Karlštejně.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj