Keltové v novém hávu

3. 6. 2018

V Informačním centru keltské kultury v Nižboře se nachází od května modernizovaná expozice Keltové v srdci Čech… a co bylo před nimi. „Stará expozice zde byla od roku 2004 a měla své nejlepší časy za sebou. Nové změny jsou vidět na každém kroku – v osvětlení vystavovaných předmětů, v zpracování informačních tabulí, v kvalitě multimediálních prvků, takže zážitek je po návštěvě zámku určitě hlubší,“ sdělil předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Návštěvníci se dozví, co archeologové zjistili o Keltech za posledních sto padesát let. Zaujme je jistě keltský životní styl, nejzajímavější keltské nálezy z našich výzkumů, keltská řemesla i keltský šat. Prostor zbyl ale i na moderní metody archeologického zkoumání a široké spektrum materiálů a předmětů, které ve středních Čechách nacházíme nejen po Keltech, ale také po jejich pravěkých předchůdcích.

Vhodným tematickým rozšířením návštěvy informačního centra je také procházka na samotné keltské oppidum Stradonice, které se nachází v těsné blízkosti.