Z prvorepublikové archeologie

3. 6. 2018

Na zámku Nižbor je možné od 2. června navštívit zajímavou výstavu věnovanou prvorepublikové archeologii. „Česká archeologie má ve světě vynikající zvuk a základy byly položeny právě za první republiky. Rozvoj sice násilně přerušila nacistická okupace, ale po válce bylo na co navázat,“ podotkl při vernisáži výstavy 1. června předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Badatelé v období první republiky položili základy archeologického oboru tak, jak jej známe dnes. První velké systematické výzkumy, zakládání stěžejních výzkumných institucí, objevy celosvětově proslulých lokalit, jako například keltské oppidum Stradonice nebo slavné Dolní Věstonice. Nejvýznamnější prvorepublikové výzkumy byly navíc financovány přímo z Národního fondu Masarykova. Výstava připomíná nejen toto významné období české archeologie, ale také oživuje některé její zásadní momenty. K vidění jsou dobové nálezy a předměty ze sbírek Ústavu pro archeologii FF UK, ale také na archeologické nálezy ze stradonického oppida ze sbírek Národního muzea, které v roce 1929 při svém tehdy velmi sledovaném výzkumu objevil archeolog Albín Stocký. Nechybí ani promítání záběrů výzkumu v Dolních Věstonicích z roku 1928 a také rozsáhlá kolekce fotografií z prvorepublikových výzkumů.

Vernisáž výstavy doprovodilo vystoupení swingové kapely Swing Mustard.