Z jednání Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch 31.5.

1. 6. 2018

Výjezdní zasedání v Regionálním muzeu Mělník bylo efektivní, pružné a věcné, dle časového harmonogramu. Možná k tomu přispělo ale i to, že řada lidí si neuměla vyzvednout podklady z intranetu. Podklady ale byly jinak zcela v pořádku, od kultury i od oddělení cestovního ruchu. 130. výročí Regionálního muzea Mělník prezentovala ředitelka muzea, pak byla živá debata nad prezentací projektů zahájených v minulém období z výzvy 19 IOP – skenovací linka v knihovně Kladno a projektu kulturní katalog, který zpřístupňuje veřejnosti sbírkové předměty našich institucí – reakce byla výborná, že něco takového je.

Standardně proběhly písemné zprávy o projednávaných materiálech v Radě a podpořeny byly i materiály pro zastupitelstvo – změny zřizovacích listin a z cestovního ruchu Aktualizace programu rozvoje cestovního ruchu a partnerství v Geoparku Barrandien.

S odpovězenými dotazy poté byla vzata na vědomí zpráva o stavu realizace investičních akcí, kterou předkládáme pravidelně i zpráva o řešení archeologických otázek při stavbách zejména v dopravě.

Prezentována byla činnost Asociace muzeí a galerií, kde probíhá spolupráce na akcích (muzejní noci, gloria musaealis) přes naše instituce, členské organizace AMG, a spolupráce přes Asociace krajů v oblasti legislativy i tlaků na finanční toky z MK ČR.

Představen byl avizovaný nový dotační program na obnovu památek určených ke společenskému využití – letos by měl být za 27 milionů Kč a vyhlášení se plánuje už na červnovém zastupitelstvu.

Podpořen byl plán práce Výboru na 2. pololetí.

V různém byl avizován připravovaný dotační program na podporu destinačních managementů.

Součástí jednání byla i prohlídka expozice kočárků, výstavy výtvarných prací žáků na téma doktorské  a také prohlídka podzemí, na prohlídku dalších expozic již nezbyl čas.

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj