Rabasova galerie se má rozvíjet

25. 5. 2018
Stefek

Do Rabasovy galerie zamířil v pátek 25. května předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek: „V Rakovníku jsem diskutoval s panem ředitelem a panem architektem o konkretizaci dostavby Rabasovy galerie.“

Středočeský kraj chce původní záměr dopracovat i s ohledem na předpokládaný rozvoj galerie, strategické plány kraje a i s ohledem na zájmy a potřeby města Rakovník. Na podzim roku 2017 vedení kraje odmítlo sloučení Rabasovy galerie s Muzeem T.G.M, což mohlo vést k útlumu činnosti galerie. Nyní se tedy diskutuje o dalším rozvoji galerijní instituce. 

Dostavbou by galerie neřešila jen nedostatečné depozitární prostory (opustila by i nevyhovující prostory v nájmu a získala i prostory s nezbytnými parametry třeba pro zápůjčky), ale i další výstavní prostory pro regionální umělce (včetně těch současných), kterých má Rakovnicko celou řadu, i prostory pro rozšiřování sbírek. Pamatuje se i na zázemí pro návštěvníky, které je dnes zoufalé, a i na výtah a další prvky, které galerii změní na bezbariérovou.  Nezapomíná se ani na edukativní činnost - součástí je prostor právě pro mladé malíře a zájem nejen ze ZUŠ a dalších institucí je značný. „Třešničkou by mělo být i zpřístupnění historických sklepů, jediných z celého Rakovníka,“ dodal Štefek.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj