V lánském parku je nová expozice T.G.M.

3. 5. 2018

V palmovém skleníku v zámeckém parku v Lánech byla ve středu 2. května otevřena výstava zaměřená na běžný život Tomáše Garrigua Masaryka na letním sídle.

Na desítkách fotografií jsou zachycena setkání prezidenta osvoboditele s politiky domácími a zahraničními i s mnoha dalšími zajímavými hosty, třeba se spisovatelem Karlem Čapkem, Johnem Galsworthym, s americkým hercem Douglasem Fairbanksem, herečkou Mary Pickfordovou, bulharským carem Borisem, jugoslávským králem Alexandrem. Část je věnována i vlastní rodině prezidenta, včetně dětí Jana a Alice či vnuků Herberta a Leonarda.

„Výstava je otevřena při příležitosti 100. výročí vzniku Československa, jsem hrdý, že se na expozici podílelo mimo pořádající Správy pražského hradu i středočeské Muzeum T. G. Masaryka,“ sdělil předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.  

Při vernisáži výstavy nechyběl ani bohatý doprovodný program – nabízela se oblíbená jídla T. G. Masaryka, pokřtěna byla knížka vzpomínek zahradníka lánského parku, hrála živá hudba, účastníci se mohli svézt v dobovém voze i v kočáře.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj